Ansambel
Ansambel

Ansambel

Čas nezadržno beži in tako mineva že 60 let, odkar sta brata Slavko in Vilko Avsenik v majhni vasici Begunje na Gorenjskem pričela snovati največji glasbeni fenomen. Fenomen, ki je navdušil ljudi po Sloveniji, ter ponesel ime naše male dežele po Alpami tudi širom sveta.  Največji razcvet je Avsenikova glasba doživela po osrednji Evropi in nemško govorečem področju, nekaj plošč pa je izšlo tudi onkraj Atlantika v Severni in Južni Ameriki.

Po tem, ko je Slavko Avsenik leta 1991 bolj ali manj zaključil svojo profesionalno pot, se je na odru pojavljal njegov sin Gregor, v letu 2009 pa je željo po nadaljevanju družinske glasbene tradicije pričel uresničevati Slavkov vnuk Sašo, s tretjo generacijo naslednikov pristnih Avsenikovih melodij.

Harmonika se je zopet vrnila v Avsenikove roke in nastal je Ansambel Saša Avsenika. Skupina je premierni nastopa doživela novembra 2009 na znameniti oddaji Muzikantenstadl ali po naše Senik godcev. (Posnetek našega nastopa v oddaji si lahko pogledate v videu na dnu). Občinstvo je zvoke novo nastalega sestava sprejelo z velikim odobravanjem, ter že v istem letu lahko prisluhnilo prvi plošči z naslovom Na sončni strani Alp. Druga zgoščenka Zavrtimo se datira v leto 2011, naš zadnji-popolnoma nov izdelek z letnico 2014 pa nosi naslov Dolge so noči. Na ploščah najdemo stare Avsenikove skladbe v novejši preobleki, ter pa tiste novo nastale izpod peresa Slavka in Vilka Avsenika, ki po dvajsetih letih ponovno kujeta skupne glasbene zamisli.

Ansambel Saša Avsenika na leto opravi približno 160 nastopov, pot pa jih je poleg evropskih dežel, kot so Nemčija, Avstrija, Švica, Italija, Nizozemska, Hrvaška in Belgija, v februarju 2014 popeljala tudi k zdomcem v Kanado. Danes so poleg vodje Saša Avsenika na harmoniki, v zasedbi še basist Aleš Jurman, kitarist Matic Plevel, trobentač Jan Tamše, klarinetist Mitja Skočaj, pevec Dejan Zupan, pevka Maja Berce Podrekar; občasno se zasedbi na odru pridruži tudi Sašev oče Gregor Avsenik.
Več o članih ansambla si preberite pod zavihkom ČLANI.

Seveda pa za vsakim uspešnim glasbenikom ali glasbeno skupino stoji ekipa, ki je prav tako gonilna sila dobrega glasbenega ustvarjanja. Tudi Ansambel Saša Avsenika, si svojega dela brez naše zveste ekipe ne predstavlja, zato smo izredno hvaležni prav vsakemu posamezniku, ki je del te skupine, ki iz ozadja bdi nad dogajanjem našega ansambla.

Tako si pod zavihkom EKIPA, lahko ogledate, kdo so ljudje, ki skrbijo za našo podobo iz ozadja.